среда, 22. фебруар 2012.

Живот у малим причама-Томислав Говедарица

ДВА ЈЕЗИКА 

Разговараше два језика, злобни из своје нестрпљивости рече׃ ― Ето видиш како је овај свет послушан и одан према мени, свако зло мога  безакоња испуни, веран је мојој огњеној ватри. ― Моје лукаство зна како да загосподари овим светом, само му покажем велику гомилу новца и он је мој! ― С тим злом вртим га већ вековима на своме прсту, јер се на њему налази људска слабост с којом могу у сваком трену управљати кад ми је воља! На то узврати добри језик ― стани мало с тим злом кроз њега си много људских душа узео себи од пале слабости. ― Не припада теби овај свет, од њега си отпао као тамничар, у њему се препознаје сјај бисера, свака светлуцавост  тог  сјаја  носи делић драгуља вечности. ― Сав је овај свет створен од моје племенитости, од моје доброте створена је истина као љубав што дадох човеку из милосрђа свога. ― Само онај човек који не види светлост на путу моме, слеп је код очију... !


               
ЈАБУКА 

- Човек је сео за свој сто, и видео је јабуку зрелу боје руменила крви, што је стајала као  украс  у  плетеној корпи од прућа. Узео је нож и јабуку је расекао на пола, у том тренутку помислио је из неке своје радозналости  почео је  себе да испитује и да размишља како је  могуће да је јабука најстарија воћка на овој земљи? Кад је загризао ту једну половину  јабуке  остао је нем  у своме уздаху, прошло му је кроз главу да је Адам пре њега загризао  јабуку, тај  залогај  јабуке остао му је у устима као горак укус о непознању најстарије воћке из Рајског врта. 



СТАБЛО  ЖИВОТА  

- Над планинским селом свежине оштрог ваздуха, освануло је јутро сунчаног неба раног пролећа, у даљини планинске тишине чуо се туп одјек секире,  дрвосеча је обарао дрво – јабланово што му труп беше широке дебљине. Замасима својих руку – широких чврстих шака, секиром је ударао свом силином људске снаге  у јабланов  труп  док  га није  створалио низ падину. Уздахнуо је од умора – после напорног ударања и погледао низ падину где је лежао труп јабланов. – У том победничком  поносу  помислио је  у себи, - ех да си био млађе дрво не бих те подсекао, ал, ти је време донело старост да будеш подсечен ″и да сагориш у ватри која ће само оставити траг  твог  пепела”.


МЕЂА

 - Отац је ушао у кући и затекао је своје синове са очима жалосног погледа,  изустио је очевим гласом ׃ - Шта вас то тишти дјецо моја, каква је то љута невоља, међу браћом она не смије бити отровна змија. – Оче, нас брине она међа у Горском Лугу, шта ће бити с њом, коме си одредио ту међу, ко ће је  преузети од  нас двојице ? – Е, то није добро што о томе мислиите,  враг  вам је  почео  носити главу дјецо моја, нећете ваљда  бити браћа закрвављеног ока међу собом, само би сте врагу учинили још једну  услугу  на  његову корист а ви тиме ништа не добијате само би сте се  удаљили  један од  другога и  донијели деобу пропасти свога рода. - То оружје  рђавог  зла,  одстраните га што прије из ваших глава да не буде  међа  расјејана,  да се не зна од ког је порекла, јер тим злом дијелите себе а не међу ! – А међа остаје гдје јесте и увијек остаје на свом мјесту  а међу вама не би остало исто, свако би отишао на своју страну са кавгом у мислима један према другоме,  пале би ту велике  увреде и ту онда нема лаког помирења међу браћом ! Ту се омеђи - међа између њих, онда нема доброга међу њима, буду непријатељи  својој  рођеној  крви. – Што   у  њиховим  венама тече од истог оца, од исте  мајке  и да се закрве  због  међе  која није  ништа друго  него  гола  земља !   -  Синови  приђоше  своме  оцу  сагнуте  главе  и пољубише  му  руку из поштовања према њему, и са стидним образом и кајањем у себи понизно захвалише оцу на његовим мудрим ријечима и завјет свој рекоше пред њим. - Оче буди увјерен нећемо бити ко што други желе, бићемо сложна браћа, говорићемо једним језиком и нећемо га дати никаквом злу да га дијели рђаво, бићемо као једно небо очију једне душе  гдје – год  били,  бићемо као  једна међа на којој ће остати сво вријеме живота нашега наслијеђа!         

                                                                      

Нема коментара:

Постави коментар