четвртак, 13. септембар 2012.

Писмо писару Веселину Г. који се чуди зашто Свети Сава није писао књиге
Да ли због тога, велиш, што онда није било хартије? Било је хартије и онда, чак и боље него данас, хартије од коже. Па и мастила је било, које теже бледи од данашњег. Кад одеш у Хиландар, видећеш рукописе из оног времена, царске и светитељске, који су мање бледи него ли тестамент твога деде.
Писао је свети Сава, али мало. Заиста мало је писао мастилом по хартији, али много, врло много на други начин -на начин апостола Христових. Читај шта Павле пише Коринћанима: ви сте наша посланица... кроз наше служење написана, не мастилом, него Духом Бога живога (2. Кор. 3,2-3). Овим начином написао је Сава врло много књига, на милионе. Колико честитих Срба, толико Савиних књига. Он пише и дан данас. Сви они малишани што сваког белог јануара певају: Ускликнимо с љубављу светитељу Сави - јесу најновије књиге Савине. Он их не исписује мастилом но Духом Бога Живога. И не пише на хартији него на срцима. Нити пише речи пролазне но вечите; не речи смрти но речи живота; не слова овога света но слова онога света. Највећи и најчудеснији књижевник српски, несравњив, ненадмашан! Његова жива библиотека пренета је делом на небеса; његова сабрана дела не могу се показати сад него тек на крају света и времена, на последњем Суду Божијем. Тада ће се моћи сагледати сва дела Немањића Саве, исписана Духом Христовим, жива слова, живе душе људске, грађани Царства Небескога. Управо светитељ је српски сам перо изабрано, а писац сам Дух Божији Свети, по речи цара Давида: ја сам перо књижника брзописца (Пс. 45,1). Тај књижник брзописац није нико други до Дух Свети, који је писао кроз пророке, апостоле и светитеље.
Писао је свети Сава и кроз малтер и циглу, и кроз законе државне, и кроз цркве и школе. Хилендар и Жича његово је писање. И прво царство српско, уколико је непорочно и свето, његово је писање. Но све су то само помоћна средства његових бесмртних дела, душа људских, у које он жели да уброји и твоју душу.
Ако је неко од Срба покрмачена књига, није крив свети Сава него он сам. Свак себе крмачи, но нико себе не може очистити ни исправити без Духа Светога. А ти знаш шта значи крмача? То је она звер, пред коју, по заповести Највишега, не треба бацати бисер.
Мир ти и радост од Духа Светога.

Свети владика Николај Велимировић, Мисионарска писма

3 коментара:

  1. Христос посреди нас!! драги брате у Христу !! да вам се преставил ја сам свештеник Ненад из Македоније -МПЦ -ОА , , право да вас поздравим , и хтео бих да вам поставим једно питање: веч дуго на интернету појавјуе се извесни архиепископ истинске македонске православне цркве гг др хаци јован , живи у норвеешкој . дали уопште нешто знате у њему коига нега поставио и дали је тако .. видео сам на фотографијама да је био и служио у милану са такозваном миланском синоду , а на нихов сајт је преставвјен како јеромонах, сада ту ми неје нешто јасно аррхиепископ а обучен да служи у свештеничкој оодежди !! ви како Истински Православној Цркви јер сте уопште нешто чули за њега.. ваш брат Свештеник Ненад .Поздрв и свако добро nenad1979@live.com

    ОдговориИзбриши
  2. Помаже Бог! Ево Вам линк до блога оца Стефана, свештеника Српске истински православне цркве, њему можете поставити ово питање.

    http://propovedniksipc.blogspot.com/

    Свако добро од Господа!

    ОдговориИзбриши