недеља, 1. јануар 2012.

Св. владика Николај Велимировић о папи и конкордату

И немојте мислити да је овако страшно незадовољство у народу створено агитацијом свештеника. Инстиктивно сав православни народ осећа и сазнаје, да је кнез црне интернационале наш свагдашњи непријатељ, историјски непријатељ. Уосталом и сви просвећени католици ужасавају се власти која се даје том кнезу у овој нашој слободној земљи.



Телеграм  Господину Милану Стојадиновићу


Председнику Краљевске владе
Краљево 20.07.1937.г.
Београд

Епископ Николај

  Као сина ове Светосавске епархије, преклињем Вас, Скидајте зло (конкордат) са дневног реда. Прекините насиља према цркви Православној. Знајте, тешка је рука Немањића Саве.
                                
                                        +++                    +++                    +++

Телеграм
Његовом Велечасном Преосвештенству

Др. Николају Епископу Жичком

Београд                                          

Краљево

20.07.1937.г.

У 21 ч. и 55 мин.
 
Стојадиновић

У одговору на Ваше жеље молим Вас да имате поверења у мене лично. Водим о свему рачуна, али молим и Вас да са своје стране помирљиво утичете на своје колеге.
                                    

                                          +++                   +++                    +++

ПИСМО МИЛАНУ СТОЈАДИНОВИЋУ
ПРЕДСЕДНИКУ КРАЉЕВСКЕ ВЛАДЕ

            Поштовани  Господине  Министре  Председниче,
Ви, свакако, нисте прочитали мој јучерашњи телеграм, када ми одговарате да ја треба “помирљиво да дејствујем на своје колеге”. Какву помирљивост Ви можете очекивати после ономадашње туче пред Саборном Црквом? Др. Корошец није тукао католике у Далмацији, који годинама најпогрдније руже нашег краља, а туче српске владике и свештенике када се моле Богу за свог болесног патријарха! Уникум. А, замислите како би папа римски потресао цео свет, да је један српски жандарм, ударио католичког бискупа.
         Све то народ гледа. Све то народ слуша, ја Вас уверавам да у народу кључа гнев као у вулкану. Уверавам Вас, да је народ на ивици побуне. Ја знам Ваша добра дела за последње две године, знам и за тај злокобни конкордат. Ја не заборављам ни оно ни ово. Но, сав народ је потпуно бацио у заборав све што сте Ви учинили, као да сте јуче дошли на власт - све због овог конкордата. Као кад би ђак написао читко пропис, па просуо по њему мастило. Народ ништа у Вама данас не види до конкордата. Од времена тзв. “владановштине” ја не памтим оволику узрујаност у народу, оволику жучност. Ко год Вам друкчије реферише, не верујте му, ласка Вам и обмањује Вас.
         И немојте мислити да је овако страшно незадовољство у народу створено агитацијом свештеника. Инстиктивно сав православни народ осећа и сазнаје, да је кнез црне интернационале наш свагдашњи непријатељ, историјски непријатељ. Уосталом и сви просвећени католици ужасавају се власти која се даје том кнезу у овој нашој слободној земљи.
       Зато вас и овим путем и последњи пут, молим и преклињем - скините то чудовиште с дневног реда, те сачувајте земљу од потреса. Сачувајте своју част и повратите углед у народу. Сачувајте себе од моралне и политичке смрти. То је оно чему неизбежно гредите, ако се не тргнете у дванаестом часу.
         Србима нису на одмет ни људи мањих способности, него што сте Ви. Рећи ћете: тешко је сада скинути с дневног реда. Можда. Но, сетите се да ће теже бити ако прође. Нека језива атмосфера окружава нас. Свак очекује најгоре. Ако изагитујете насупрот вољи народној, вољи седам милиона Срба, и толико католика, да се конкордат изгласа у скупштини, шта сте тиме учинили? Отворили сте једну живу рану која се годинама неће моћи залечити, а своје сте име уписали не на листове славе, него у списак оних које народ проклиње, а Ви нисте самац, Ви имате и пород. Ово је смисао и садржај мога јучерашњег телеграма.
      Нека  Вам  је  Бог  у  помоћи.


21. јула 1937 г.
Ваш поштововалац                                                          

Епископ Николај  с. р.   

Краљево








Нема коментара:

Постави коментар