понедељак, 1. август 2011.

Свети оци о псалмима

Св. Василије Велики




Св. Василије наводи из Светог писма: “Све је Свето писмо богонадахнуто и корисно за учење” (2.Тим.3,16), зато што је написано Духом Светим, да би се читањем те књиге лечиле душе, свака од своје сопствене болести. Наиме, речено је: “Исцелење ће загладити грехе велике” (Проповедник 10,4). Различито поучавају пророци, а другојачије проповедачи. Први дају поуке о Закону Божијем, а други дају савете у облику прича. Књига псалама (псалтир) садржи у себи корисне поуке које су расуте у свим осталим књигама Библије. У њој се налазе пророчанства о будућности, сећања на прошлост она даје правила за живот и законе друштва. Укратко речено, ова књига је општа ризница добрих савета, свима на корист. Она лечи старе ране душе, као и новодобијене озледе на души. Она изгони страсти из човековог срца. И при томе она уноси у човека неко тихо задовољство, које га уздиже да мисли целомудрено.


Свети Дух зна да је тешко повести човечански род на пут врлине, јер он више воли нижа задовољства на кривом путу. Зато је Он уредио да се у цркви пријатно пева, тако да заједно са благозвучном насладом појања ми примамо неприметно уз музику и ону корисну садржину у речима песме. Тако су и мудри лекари горке лекове обмазивали медом…

Псалам је струјање тишине у душу, извор мира. Он смирује метежне и узбуђујуће помисли. Он умањује раздражљивост душе и целомудрије неуздржање. Псалам је посредник пријатељства, зближење међу удаљенима, помирење завађењих. Ко може сматрати за непријатеља онога с ким једногласно пева Богу? Певање псалама даје нам највеће добро, то је љубав, јер заједничко појање обједињава људе у један хор сагласја.

Псалам је склониште од демона, уточиште под заштитом ангела, оружје против ноћнога страха, одмор од дневних замарања, безбедност за младе, украс у зрелом узрасту, утеха старцима, најлепши накит за жене. Псалтир је глас Цркве: он из каменога срца извлачи сузе. Ангели непрестано певају псалме. То је њихов духовни тамјан. Псалтир је мудри изум Божанског учитеља, који је спојио истовремено лепо и корисно. Зна Он да оно што се научи на силу не остаје дуго у памети, а оно што се прима са задовољством и распеваношћу то дубље продире у душу.

Шта све човек не може да научи из псалама!- Величину храбрости и мужанства, строгост правичности, поштење целомудрија, савршенство разумности, начин покајања, веру трпљења и многа друга добра… Све је, као у великој и у заједничкој ризници, сабрано у Књизи псалама.

Извор:Журнал, МП,2/85.
Преписао: Архиман. Гаврило, 9. октобра 2007.г.

****

Св. Сава


Свети Сава је рекао да је боље да Сунце не изађе а да ниси прочитао један псалм.


****

Св. Јован Златоусти





Када су браћа упитала великог Јована Златоуста: да ли је добро оставити Псалтир, он рече: боље је да сунце остави пут свој, него оставити Псалтир. Јер више је користи учити се у псалмима и пажљиво читати Псалтир. Све су, вели, књиге на корист ( човеку ) и на тугу ђаволу, али ни једна није као Псалтир.

****


Св. Григорије Палама о псалмопојању





Због тога нас свакога јутра, пре сваког дела, Божија Црква привлачи к себи ударањем свештених звона, јер свакодневно сабеседовање са Богом путем молитве и псламопојања умирује и мења све нападе (страсти), телесне нагоне обуздава, слаби наклоност ка користољубљу, лишава надмености, удаљује завист, обуздава гнев, искорењује злопамћење, уклања сваку горчину и свађу међу људима, доносећи сваки мир, законитост и благостање градовима и домовима, душама и телима, онима што су у браку и онима што су изабрали монаштво и уопште, оно је основа и укрепљење свих добара које удаљује и избавља од свакога зла и сваке тешкоће.

****

Говор учитеља Августина о корисности и снази Псалтира
 


Певање Псалтира украшава душе, призива анђеле на помоћ, прогони демоне, изгони таму, гради светињу, грешном човеку је лечење ума, спирање греха, слично је милостињи светих, утврђује веру, наду, љубав, просвећује као сунце, чисти као вода, пали као огањ, као јелеј подмашћује, застиђује ђаволе, показује Бога, гаси телесне похоте, уље је милосрђа, коцка весеља, честитост анђела, изгони свирепост и утишава сваки бес, ублажава гнев, трајна је Божија хвала и слично је меду. То је изабрана песма пред Богом, одгони све грехе, а ствара савез љубави, све прелази, све испуњава, све учи, свима показује, душу велича, уста чисти, срце весели, зида висок стуб, човека просвећује, чула отвара, ништи свако зло и показује савршенство. Ко има разум и љубав његову има, такође и страх и хвалу Божију у срцу свом. Никад не отпада од тога, нити ће молитва његова бити одбачена, већ ће се на крају радовати пред Богом. Он је мир савести и весник мира. Тако Псалми моле за будућност, уздижу садашњост, кају се за прошлост, радују се за добра дела, сећају се радости небеског царства, противе се ђаволским силама, показују светлост истине, стварима су утеха, младима украс, савршено искуство стараца, којима је сам Христос Бог помогао и кроз чија је уста, као пророка научио нас да се пажљиво молимо. Њему нека је част, хвала и величанство, благослов и светлост, премудрост и благодарење, сила и снага, заједно са Богом Оцем и Светим Духом, сада и увек и у векове векова. Амин.

Нема коментара:

Постави коментар