петак, 03. фебруар 2012.

Срећан празник св. Максима Исповедника!

Јер љубав према Богу никако не трпи мржњу према човеку.
(Из Стослова о љубави св. Максима Исповедника)

Фреска св. Максима Исповедника из манастира Раванице

Упиташе га: Шта дакле, ти се једини спасаваш, а сви остали пропадају? Одговори им светитељ: Када се у Вавилону сви људи клањаху златном телету, света три Младића никога не осудише на погибао, јер не гледаху на туђа дела, него само на себе, да не би отпали од истините вере. Тако исто и Данило, бачен у јаму, не осуди оне који се не молише Богу по наређењу Даријевом, него мишљаше на себе и стараше се о себи, и вољаше умрети него сагрешити Богу и бити убијен од своје савести због нарушења Божјег закона. Не дао стога Бог ни мени, да кога судим, или говорим како ћу се само ја спасти. А колико могу готов сам умрети него савест своју смутити, сагрешивши ма чиме против православне вере. Они га упиташе: А шта ћеш радити, када се Римљани сједине са Византијцима? Јер јуче стигоше из Рима два преговарача, и сутра у недељу причестиће се са патријархом Пречистим Тајнама*. Преподобни одговори: Макар се сва весељена стала причешћивати с патријархом, ја се нећу причестити с њим. Јер знам да Дух Свети, преко апостола Павла, и Анђеле предаје анатеми, ако би другачије објавили Еванђеље, уносећи што ново (Гал. 1, 8).

* Мисли се на успостављање мира између од православне вере отпалог монотелитског патријарха Петра и компромисног папе Виталија, који би изабран 657 год.

              ***                             ***                              ***

Упиташе Св. Максима..: Kојој цркви припадаш: византијској или римској, антиохијској или александријској, или јерусалимској? Ето, све су те цркве с нама сагласне. Ако си ти дакле члан васељенске Цркве, онда буди у јединству с нама, да не би лутајући у изгнанству настрадао. – Блажени муж им мудро одговори: Христос Господ назва васељенском Црквом право и спасоносно исповедање вере.

Нема коментара:

Постави коментар