среда, 30. новембар 2011.

Свети оци о јереси

 +++
Ја не желим да се јеретици муче, нити се радујем њиховом злу, Боже
сачувај! - него се већма радујем и заједнички веселим њиховом обраћењу. Јер шта може вернима бити милије него да виде да се растурена чеда Божја саберу у једно? Ја нисам толико помахнитао да саветујем да се немилост више цени него човекољубље. Напротив, саветујем да треба са пажњом и искуством чинити и творити добро свима људима, и свима бити све како је коме потребно. Притом, једино желим и саветујем да јеретицима као јеретицима не треба помагати на подршку њиховог безумног веровања, него ту треба бити оштар и непомирљив. Јер ја не називам љубављу него човекомржњом и отпадањем од божанске љубави када неко потпомаже јеретичку заблуду, на већу пропаст оних људи који се држе те заблуде. Нити вам ја говорим да ставите грубост изнад љубави према човеку... Тражим од вас да чините добро свим људима са пажњом и поштовањем, постајући свима све, по потребама сваког понаособ желим да будете потпуно груби и одбојни према јеретицима само у случајевима сарадње са њима или у стварима које подржавају њихову погрешну веру.
+Св. Максим Исповедник
+++
Ако је неки човек пао у напаст, и десило се да је пао у искушење, пружи му руку, и подигни га из тога, али ако је пао у јерес, и нема вољу да се врати након убеђивања, одвојите се од њега одмах, јер ако се дуго трвете са њим, одвући ће и вас, и потонућете доле у највеће дубине.
+Авва Теодор
+++
Ако се неки претварају као да исповедају здраву веру, но опште са
другачије мислећима (са јеретицима), такве ако ни после опомене не
престану, не само да их не треба имати у општењу, него их ни браћом не називати.
+Св. Василије Велики
+++
Чак ако би неко поделио сво своје имање на овом свету, а остао у
заједници са јересима, он не може бити пријатељ Божји, него је непријатељ.
+Св. Теодор Студит
+++
Тешко онима који поклањају пажњу духовима преваре и учењима
демонским, јер ће са њима бити осућени у другом животу... Тешко онима који прљају свету веру јеретичким учењима и онима који се друже са јеретицима... Помрачиће се њихов ум и пролиће горке сузе, када чују ону болну одлуку "Идите од мене, проклети, у огањ вечни." (Мт. 25, 41)
+Преподобни Јефрем Сирин
+++
И шта треба много говорити? Сви Учитељи Цркве, сви Сабори и сва
божанска Писма саветују нас да бежимо од другачије мислећих (јеретика) и да избегавамо општење са њима.
+Св. Марко Ефески
+++
Ходећи незаблудивим и живоносним путем, ископајмо око које нас
саблажњава, не телесно већ умно. Ако се, наиме, Епископ или презвитер, који су очи Цркве, неблагочестиво понашају (у овом случају се мисли на јерес) и саблажњавају народ, треба се издвојити од њих. Боље се, дакле, без њих окупљати у неком молитвеном дому него ли са њима бити свргнут као са Аном и Кајафом у Геену огњену.
+Св. Атанасије Велики
+++
Да ли је пастир јеретик? Онда је он вук! Мораш да побегнеш од њега, и не дај се преварити и не прилази му чак ако је наизглед миран и љубазан. Бежи од заједнице и приче са њим онако како би побегао од отровне змије.
+Св. Фотије Велики
+++
Чак ако би лажни јерарси, док су у јереси, успели да преваре и
придобију одређени број игнорантних, а у окупљањима имали и значајан број следбеника, они су ипак изван светих зидова Цркве. Чак ако свега неколицина остане у Православљу и побожности, они су у Цркви, и ауторитет и заштита црквене институције је на њима. Ако страдавају због истините побожности, то ће само допринети њиховој вечној слави и спасењу њиховох душа.
+Св. Никифор Исповедник
+++
Ваше је право да одаберете мноштво које се удавило уместо да
одаберете Ноја који се спасао, а што се мене тиче, дозволите ми да управљам барком заједно са осталима. Један који је угодан Богу је милији од миријада који су отпали у игноранцију.
+Св Теодор Студит
+++
Не само да онај који поседује знање има обавезу да проповеда и учи
Православне доктрине, него чак и онај који је у редовима ученика има обавезу да исповеда Истину одлучно и отворено.
+Св. Теодор Студит
+++
Бољи је громогласни рат него мир који одваја људе од Бога. Неслагање око побожности је боље него емоционални склад (без побожности).
+Св. Григорије Ниски
+++
Живите у миру не само са својим пријатељима, него и са непријатељима, али само са својим личним непријатељима, а не и са непријатељима Божјим.
+Св. Теодосије Кијевски

Нема коментара:

Постави коментар